antonius side 1
Previous Home Next

Skiftebrev

Efter afgangne Højsalige Antoni Bech, nederste Capellan i Randers og Compastoris til Gimming og Lem sogne, lydende således:

Efter at Velærværdig og Højlærde Højsalige Antonius Bech, nederste Capellan i Randers og Compastoris i Gimming og Lem Sogne den 9de Juli 1766 ved Døden var afg., og hans Stervbo samme dag af Retten modde (var blevet) forseglet, og hvad der ikke kunne bringes under Forsegling, skriftlig var optegnet saa, og fordi man ikke eragtede det fornødent, i en for denne værgeløse Boe fremlagte, at lade den længe henstaa uRegistreret, indfandt sig den 23de Juli udi bemeldte Salig Hr. Beches Stervbos Skifteforretning, nemlig Provsten Magister Søren Wedege, Sognepræst for Randers Menighed og Provst i Støvring Herred, tilligemed Assessore Magister Andreas Kønig, Sognepræst til Hospitalet heri Randers, og Notario Magister Michael Fosie, øverste Capellan i Randers og Compastor til Gimming og Lem sogne, at tage den under Registrering og Vurdering.

Skifteforretningen havde formaaet Hr. Johan Friderich Carøe ved denne Forretning at være til stede som interim Værge for de umyndige Børn, indtil en af de fødde Værger, af hvilke Provsten havde tilskrevet den ene, nemlig Hr. Johannes Bech, Borger og Købmand i Friderichstad (Norge), enten selv indfandt sig eller bestyrede nogen paa sine Vegne at iagttage Børnenes Tarv ved Skiftebehandlingen. Til Vurderingsmænd og Vidner var antagne Jens Jepsen og Peder Gregorius, begge boende her i Randers, som og begge var til stede.

(Som et kuriosum kan nævnes, at Jens Jepsens søn Lauritz Jensen Ørum i 1791 blev gift med Antonius Bechs datter Anne Sophie Bech).

Arvinger udi Stervboen er den Sl. Mands efterladte 5 umyndige Børn,

den 1. En Søn Johannes, som nu er i 11te Aar,

2. En Datter Cathrine Marie i 10de Aar,

den 3. Anne Sophie i sit 7de Aar,

4 og 5. Tvende Tvillinger Ephraim og Manasse i Deres 5 Aar.

Man begynte da strax med Stervboens Aabning: Registering og Vurdering som følger –


Først den Store Stue. Her er der et gult lakeret og et blåt lakeret chatol, en indlagt dragkiste, et blåmalet fløjbord, 6 stole med røde fløjls-sæder og 2 lignende stole. Dertil to spejle med forgyldt ramme.

Da det gule chatol bliver åbnet, finder man diverse småting i en skuffe, som står løst i chatollet: Et sølv-hovedvandsæg, sølvspænder, et par mønter. I en anden lille æske er der guldhager til en kåbe og et par forgyldte sølvhager, derudover nogle guldsmykker, ærmeknapper af sølv, og 10 sorte agater til ørenringe.

Der er noget stof fra Bengalen - rød- og hvidstribet Gingang og blåtrykt Gros der Tour, som er silkestof, formentlig fransk.

Chatollet har 10 skuffer, og i dem alle er der garn, stoffer, silkebånd, samt en nålepude, sengebånd (?), perler og knapper. I en af skufferne "nogle perler og andet ragerie".

Previous Home Next


Indhold
updated 15 januar 2010 - email:  Hedvig Pitzner-Jørgensen